Degustace – projekt „Mléko do škol“

15. 5. 2023 - Mgr. Emilie Elšíková ml.; foto. vyučující 1. stupně

„Bon appétit! Enjoy your meal! Guten Appetit! どうぞお召し上がりください! Dobrou chuť!“


Ve čtvrtek 11. 5. 2023 jsme si mohli vyzkoušet, jaké to je, být „degustátorem“. V rámci projektu „Mléko do škol“ jsme měli za úkol sestavit žebříček nejchutnějších mléčných výrobků. Na výběr jsme dostali ze čtyř plátkových sýrů (Maasdammeru, Eidamu, Goudy, Emmentálu), kuliček Mozzarelly, sýru Ricota a plísňového Camembertu. Malé škubnutí plastové folie a po třídě se začaly linout vůně. Postupně jsme se přenášeli přes Švýcarsko, Francii, do Holandska a zpět. Čichali jsme, prohlíželi, kousali, rozpouštěli jsme chuť v ústech. Přiložený leták nám napovídal, odkud jednotlivé sýry pocházejí, jaká je jejich historie, postup jejich výroby.

Nakonec jsme přidělili body a vybrali vítěze! Jestlipak se naše svačinky díky výběru změní? Nechme se překvapit.