Od Rettigové po molekulární kuchyni

26. 9. 2023 - Ing. et Bc. Vendula Krátká

Jak to vypadá, když deváťáky učí akademici?


Dne 20.9. k nám zavítala paní docentka Anna Adámková a pan profesor Jiří Mlček z Ústavu analýzy a chemie potravin. Oba patří mezi lektory Vědy na přání, kterou zprostředkovává Fakulta technologická ve Zlíně. 

Během jejich poutavé přednášky se žáci dozvěděli, jak se lidé stravovali v období před 1. světovou válkou a za první republiky. Velký zájem vzbudily recepty od Magdaleny Dobromily Rettigové. Lektoři mluvili také o nelehkých začátcích samotného Československa, o nedostatku zboží, výživě po 2. světové válce a v období komunismu. Žáci byli také seznámeni s nabídkou restaurací v současnosti a před 80 lety. Z historie se lektoři postupně dostali až do současnosti a společně se žáky se pokusili srovnat aktuální stravovací trendy, zejména fastfood, diety nebo třeba problematiku jedlého hmyzu. Závěr kurzu byl zpestřen ochutnávkou zdravého ovocného sorbetu, který lektoři připravili během přednášky. 

 Během jedné vyučovací hodiny tak naši žáci nahlédli do tajů gastronomie a analýzy potravin.